Written by Dylan de Graaff

Nieuwe wetgeving voor telefoon opladers

Al jaren wordt er door de Europese Commissie bij producenten aangedrongen om vrijwillig te voldoen aan één universele oplader. Tot nu toe is daar niets van gekomen. Maar het Europese parlement is nu bezig met het maken van nieuwe wetten. Zal dit leiden tot het einde van de Iphone oplader? In dit blog gaan we kijken naar wat de ontwikkelingen zijn.

Meerderheid stemt voor nieuwe wetgeving

Het Europese parlement heeft de Europese commissie opgeroepen om uiterlijk in juli 2020 nieuwe regels voor te stellen voor de productie van één type mobiele telefoon oplader. Deze oproep haalde een ruime meerderheid in het parlement. Hiermee wil het Europese Parlement de hoeveelheid elektronisch afval verminderen en consumenten een kans geven om een duurzame keuze te maken. Een schatting van de Europese Commissie is dat er momenteel 300 miljoen euro wordt verspild per jaar door onbruikbare opladers. Daarnaast zou de hoeveelheid afval ieder jaar groeien met 51.000 ton aan opladers.

Eerdere maatregelen

In 2014 is er een maatregel ingevoerd met betrekking tot de micro-USB aansluiting. Deze maatregel was niet volledig genoeg, Apple kon nog steeds namelijk zijn eigen Lightning connector produceren. De maatregelen die het Europese Parlement hebben ingevoerd hebben wel degelijk geholpen. De Europese Commissie meldde namelijk dat sinds 2009 het aantal soorten opladers is gekrompen van 30 types naar 3 verschillende types nu.

Wat betekent dit voor Apple?

Voor techgigant Apple is dit natuurlijk geen goede ontwikkeling. Apple verzet zich dan ook tegen de universele opladers. Het bedrijf is een van de grootste producenten als het gaat om nieuwe adapters. Ze produceren opladers die alleen werken bij telefoons van Apple. Apple zegt dat het de innovatie zal afremmen en het europese Apple gebruikers zal schaden als een uniforme oplader verplicht wordt. Alle europese Apple gebruikers zouden namelijk hun huidige opladers weg kunnen gooien. Daarnaast zijn bepaalde functies die Apple biedt niet mogelijk met een andere adapter.

Einde Iphone oplader?

Terugkomend op of dit dan definitief het einde wordt voor Apple’s eigen opladers. Het is moeilijk te zeggen hoe streng de Europese Commissie de wet zal aanpassen. Maar mocht het zo zijn dat er de keuze wordt gemaakt voor één universele oplader dan betekent dat toch echt het einde voor Apple’s oplader. In het derde kwartaal van 2020 zal er een wetsinitiatief worden gepresenteerd, waarna een stemming zal bepalen of de wet wordt ingevoerd of niet.

Draadloze opladers

Het Europese Parlement wil ook er voor zorgen dat verschillende draadloze opladers met verschillende mobiele apparaten compatibel zijn. Dit moet er voor zorgen dat consumenten niet voor elk nieuw apparaat ook een nieuwe draadloze oplader moeten aanschaffen.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + negentien =