Mobiele Telefoon Nieuws
Written by Merel

Apple verliest rechtszaak ‘refurbished’ iPhone

Als er binnen het eerste garantie jaar van jouw Apple iPhone een defect optreedt is dat heel vervelend. Je brengt jouw toestel terug naar de winkel en wil natuurlijk graag dat deze snel wordt gerepareerd. Dit kan helaas lang duren en je krijgt in plaats van een reparatie daarom een nieuwe telefoon in de vorm van een refurbished iPhone. Dit is natuurlijk heel vreemd, al gebeurt het vaker. Sommige andere bedrijven werken ook op deze manier. Apple is hier heel eerlijk en helder over. Toch valt dit natuurlijk bij de meeste mensen in de verkeerde toonaarde. Je mag immers verwachten dat een duur toestel, zoals de iPhone, lang mee gaat. Gaat je telefoon toch eerder stuk? Dan valt je telefoon binnen het garantietermijn en verwacht je een reparatie of een nieuwe telefoon ter vervanging. Niet een iPhone die al een keer eerder is gebruikt en weer is opgeknapt voor de refurbished markt. Zo ook vindt een rechter die een Nederlandse vrouw in een dergelijke zaak in haar gelijk stelde.

Omruilen tegen een gebruikte iPhone

Apple maakt er geen geheim van dat er bij de omruil gebruik wordt gemaakt van refurbished iPhones. Dit zijn tweedehands modellen die volledig zijn schoongemaakt, gerepareerd en eventueel aangevuld zijn met nieuwe onderdelen. Deze worden vervolgens als nieuw aangeboden en verkocht onder de naam refurbished of pre-owned iPhone. Wanneer er dus niet snel een reparatie kan plaatsvinden voor jouw toestel, wordt jouw toestel vervangen door deze refurbished iPhone. Op deze manier heb je snel weer een ‘nieuwe’ iPhone en worden deze toestellen op een slimme manier hergebruikt.

Nieuwe telefoon en geen refurbished iPhone

Het is een goed initiatief van Apple om de ‘afgedankte’ iPhones te hergebruiken, maar deze zouden niet gebruikt mogen worden om een defect toestel te vervangen tijdens de garantieperiode. Je betaalt immers flink voor je telefoon. De telefoon hoort gewoon perfect te werken en geen gebreken te vertonen. Dat je bij een ruilactie dan een telefoon krijgt dat niet nieuw is, klopt niet. Een Nederlandse vrouw heeft het er dan ook niet bij laten zitten en heeft er een rechtszaak van gemaakt, omdat Apple niet in wilde gaan op het verstrekken van een nieuwe iPhone in plaats van een gebruikt toestel. Apple gaf hier als reden dat de nieuwe telefoon op het moment van vervanging goed functioneerde.

De uitspraak van een Amsterdamse rechter

Tijdens de rechtszaak in Amsterdam is aanklaagster in haar gelijk gesteld. De rechter oordeelt dat je bij een dergelijke aankoop mag verwachten dat deze geen defecten vertoond. Ook als het toestel wordt vervangen binnen de garantietermijn, zal het hier om een nieuwe telefoon moeten gaan. De vrouw heeft na het geschil de koopovereenkomst ontbonden, wat ertoe leidt dat Apple in deze situatie het aankoopbedrag, eveneens als de proceskosten die zijn gemaakt, moet vergoeden.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

drie × vijf =