Written by Merel

Mobiele abonnementen één van de goedkoopste in EU

Goed nieuws voor de Nederlandse consument! Onze mobiele abonnementen zijn momenteel één van de goedkoopste in de hele EU. Met mobiele abonnementen worden mobiele telefoon abonnementen en sim only abonnementen bedoeld. We boffen maar weer. In dit artikel lees je waar we in Nederland nog meer in uitblinken en hoe andere landen scoren.

Mobiele aanbod goedkoper geworden

Waar we een aantal jaar geleden nog vrij duur waren met onze abonnementen, hebben we een goede slag geslagen. Telecompaper doet ieder jaar onderzoek naar de mobiele abonnementen in dit keer 16 EU landen. Alhoewel we het prima doen, zijn we nog niet de allergoedkoopste. Denemarken staat nog steeds aan kop met het goedkoopste aanbod mobiele abonnementen. Portugal en Griekenland staan daarentegen onderaan het rijtje.

Voor dit onderzoek wordt gekeken naar de prijzen van de mobiele aanbieders in het land. Hierbij wordt niet naar het gemiddelde gekeken, omdat dit een vertekend beeld kan opleveren, maar naar de mediaan. Hierbij wordt uitgegaan van de prijzen die het vaakst voor bepaalde typen abonnementen gevraagd worden. Nederland valt dan in veel gevallen onder deze mediaan. Die gebaseerd is op de abonnementsprijzen van alle in het onderzoek meegenomen Europese Landen. Hierbij worden ook de aansluitkosten meegeteld, waardoor het een zeer compleet onderzoek betreft.

Prijsdaling bij grootste mobiele providers

Bij dit onderzoek zijn echter niet alle mobiele providers meegenomen. Degene die voor Nederland meetelden zijn KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Ook hun tweede merken, welke goedkoper zijn, zijn hierin meegenomen. Dit zijn Telfort, Hollandsnieuwe en Ben. Deze providers laten dus over het algemeen een prijsdaling zien. Echter is dit een goede richtlijn voor de complete Nederlandse markt, want deze grote providers bepalen voor een groot gedeelte de prijs in Nederland. De providers die niet meegenomen zijn in dit onderzoek, zijn over het algemeen nog een stukje goedkoper. Dit is dan ook hun manier om de concurrentie met de grote mobiele providers aan te gaan.

Consumenten in Nederland hebben de grootste keuze mobiele abonnementen

In Nederland kunnen we eigenlijk altijd wel voor een mobiel abonnement kiezen die goed bij ons mobiele gedrag past. Het grote aanbod in Nederland wordt mede mogelijk gemaakt doordat we veel verschillende bundels kunnen combineren. Denk aan het combineren van een internetbundel, met een belbundel naar keuze en dan kunnen we ook vaak nog kiezen of we hier sms’jes bij willen. Op deze manier biedt iedere provider zo al een tiental abonnementen. In veel andere Europese landen is dit niet het geval. Sommige landen bieden er in totaal (mobiele abonnement en sim only abonnementen) slecht 35.

Dalende kosten mobiele abonnementen

Voor de mobiele abonnementen geldt dat er een daling in de maandprijs te zien is. Dit gaat dan met name over de mobiele abonnementen inclusief een high end-toestel, ten opzichte van de prijzen van het voorgaande jaar. Dit kan ermee te maken hebben dat het internet steeds populairder en goedkoper wordt. Het aanbieden van onbeperkte internet abonnementen wordt steeds vaker gedaan, terwijl de prijzen hiervoor niet veel hoger liggen dan bijvoorbeeld een bundel van 5000 MB.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

drie × vijf =