Written by Vince

BKR-registratie verplicht voor smartphones

Sinds 1 mei 2017 zijn de nieuwe regels van de Wet op het financieel toezicht (Wft) van kracht gegaan. Telecombedrijven die mobiele telefoons aanbieden in combinatie met een abonnement in maandelijkse termijnen, voldoen aan de nieuwe regels van de Wft. Wat is er dan anders? Heeft het effect op mijn eventuele hypotheek? Wanneer wordt mijn mobiele telefoon BKR geregistreerd? Wij snappen dat je met dit soort vragen zit. Lees deze blog daarom snel verder.

Wat is er anders?

Al per 1 januari van dit jaar zijn telecomproviders verplicht om de melding “Let op, geld lenen kost geld” te melden op hun website. Sinds 1 mei wordt het afsluiten van een mobiele telefoon samen met een abonnement die wordt betaald in maandelijkse termijnen, gezien als een lening. Deze lening wordt BKR geregistreerd. Tevens dient de provider die het abonnement aanbiedt dit duidelijk te vermelden aan de consument. Verder is de nieuwe regel alleen van toepassing als het gaat om een lening voor een toestel die duurder is dan €250. Natuurlijk is hier ook weer een uitzondering op de regel. Als de consument een aanbetaling doet, zodat de kosten voor het abonnement lager zijn dan €250 dan wordt de lening niet BKR geregistreerd. Dat deze verandering invloed zal hebben staat vast. Tegenwoordig kopen mensen in Nederland minder telefoon abonnementen met toestel. Waarschijnlijk zal de trend van het kopen van sim only abonnementen zich voortzetten.

Een telefoonabonnement in maandelijkse termijnen met mobiel is een lening

Voorheen betaalde je een telefoon in veel gevallen af via maandelijkse termijnen net als je krediet (bel & SMS minuten en je internet bundel). Dit wordt gezien als lening gezien het feit dat je maandelijks een bepaald bedrag afdraagt. De losse mobiele telefoon wordt officieel gezien als krediet. Het gedeelte dat buiten het krediet valt zijn de belminuten, SMS minuten en de internetbundel. Providers zijn al sinds 1 januari van dit jaar verplicht om inzicht te geven in hoe bovenstaande kosten zijn verdeeld. Kortom zijn providers dus verplicht duidelijk het verschil te laten zien tussen de kosten voor je mobiele telefoon en de kosten voor je bundel.

De gevolgen voor een mobiel telefoonabonnement

Allereerst geldt de registratie alleen voor de afbetaling van de mobiele telefoon en niet voor de maandelijkse kosten voor het gebruik van internet, bellen en SMS. De BKR-registratie voor je mobiele telefoon heeft gevolgen voor de hoogte van je toekomstige hypotheek. Je leencapaciteit kan afnemen. Uit een berekening van De Hypotheekshop blijkt, dat iemand die een huis koopt en maandelijks €15 betaalt aan z’n smartphone, bij een jaarinkomen van 25.000 euro ruim 4.000 euro minder kan lenen. Het is dus belangrijk om te realiseren wat de consequenties zijn van het aanschaffen van een dure mobiele telefoon met abonnement. Tenslotte is de verwachting dat jongeren het meest de gevolgen van een mobiel telefoonabonnement met smartphone ondervinden. Jongeren willen namelijk vaak het duurste model en hebben over het algemeen een lager inkomen.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 4 =